“Als je zelf nieuwsgierig bent, leer je veel sneller’”

Hij is pas 25 jaar oud, maar zette al belangrijke stappen in zijn carrière. Na een stageperiode bij zusterbedrijf Crea-Tech International, kreeg Rik van Smorenburg zo’n drie jaar geleden de kans om aan de slag te gaan bij Bosman Van Zaal in Aalsmeer. Daar ontwikkelde hij zich in korte tijd van servicemonteur tot programmeur met projecten over de hele wereld. “Ik krijg hier de kans om mijn ambitie te verwezenlijken.”

Rik studeerde mbo Mechatronica aan het ROC Leiden toen hij op zijn zeventiende aanklopte bij Crea-Tech International in De Kwakel. Hij zocht een stageplek en kende het bedrijf van toen het nog was gevestigd in zijn woonplaats Ter Aar. “Ik heb verschillende bedrijven per mail benaderd, maar het was Crea-Tech dat mij daadwerkelijk uitnodigde”, vertelt Rik.

Compleet project

In de tien weken van zijn stage, mocht Rik een compleet project in Zweden voorbereiden. “Ik zorgde voor het assembleren en in elkaar zetten van machines. Maar de installatie van het geheel in Zweden was net ná mijn stage, dus ik heb mijn docent lief aangekeken, waarna ik alsnog mee mocht om het project af te ronden. Dat was mijn eerste echte kennismaking met de internationale wereld van de tuinbouw en het smaakte naar meer.” Rik had eerder wel al als zaterdaghulp bij een kwekerij gewerkt, maar bij Crea-Tech International leerde hij een andere kant van de sector kennen die hem bijzonder aansprak. Hij was dan ook blij toen hij er na zijn stage één dag in de week kon blijven werken. En ook zijn volgende stages en afstudeerproject mocht hij bij het bedrijf doen.

Stormachtige ontwikkeling

Hoewel Rik aanvankelijk besloot om ook nog een hbo-opleiding te volgen, was de drang om aan het werk te gaan toch groter. Bij Crea-Tech International was op dat moment geen plek, bij zusterbedrijf Bosman Van Zaal wel. Bosman Van Zaal ontwerpt en ontwikkelt complete tuinbouwprojecten en systemen voor de productie van voeding, sierteeltproducten, uitgangsmateriaal en farmaceutische gewassen. Denk aan kasconstructies, water-, klimaat- en teeltsystemen, maar ook aan logistieke oplossingen voor in de kas. “Ik kende het bedrijf al en heb die kans direct gegrepen. Dat is nu bijna drie jaar geleden.” Sindsdien heeft Rik een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt binnen Bosman Van Zaal, vertelt hij. “Ik begon op de serviceafdeling, waarbij ik samen met collega’s met de bus langs klanten ging om te helpen bij problemen. Maar vanuit sommige klanten kwam ook vraag naar kleinere projectjes, zoals aanpassingen aan bestaande systemen. Daarvoor moest wat worden getekend, gemaakt en geïnstalleerd. Tijdens mijn opleiding Mechatronica heb ik veel getekend en dat heb ik ook altijd leuk gevonden. Daarom mocht ik op een gegeven moment voor die kleine projectjes binnen Bosman Van Zaal zelf naar klanten om daar een oplossing voor te bedenken en te ontwerpen. Ik had mijn eigen hoekje in de tekenkamer en als ik vragen had kon ik aankloppen bij een ervaren engineer. Wat ik had ontworpen werd vervolgens in de fabriek gemaakt en ik ging dan zelf alle onderdelen verzamelen en voor de klant in elkaar zetten.”

Leerzame periode

Het was een leerzame periode, geeft Rik aan. “Ik had natuurlijk nog niet heel veel ervaring, dus kom je zo nu en dan ook je eigen foutjes tegen. Dan moest je weer terug naar de tekentafel. Maar uiteindelijk word je daar alleen maar beter van.” Rik realiseert zich heel goed hoe bijzonder het is dat hij die kans al zo vroeg kreeg bij Bosman Van Zaal. “We hebben ongeveer 300 mensen in dienst die druk zijn met allerlei projecten. Dit soort kleinere vragen van klanten bleef dan vaak liggen, daarom kreeg ik de kans om dat op te pakken. Misschien ook omdat ik niet op mijn mondje ben gevallen en mijzelf altijd wel wil laten zien. Aan de ene kant kon ik hiermee iets waardevols doen voor het bedrijf, aan de andere kant leerde ik zelf ook het vak. Ik had eigenlijk een beetje een eigen bedrijfje binnen Bosman Van Zaal, zeg maar. Dat was onwijs leuk, maar daarnaast bleef ik ook de serviceklussen doen. Niet mijn favoriete werkzaamheden.”

Andere kant oceaan

Dat veranderde toen Rik werd gevraagd om mee te lopen met de monteurs binnen Bosman Van Zaal, waar hij in de buitendienst als elektricien aan de slag ging. “Ik had daar helemaal geen kaas van gegeten, los van wat ik tijdens mijn studie had geleerd, maar ik kreeg de kans om te kijken of ik dat leuk vond en of het bij mij paste. Eerst kreeg ik de simpele klusjes, zoals het maken van kabelgoten, maar dat werd steeds meer. En omdat ik steeds beter werd, kreeg ik de verantwoordelijkheid over eigen projecten en mocht ik zelfs naar Amerika. Dat was hartstikke tof!” Aan de andere kant van de oceaan ging Rik hetzelfde werk doen en al snel volgden meer landen. “In het buitenland kon ik samenwerken met ervaren collega’s, maar ook met lokale mensen die ík weer iets kon leren. En je ziet wat van de wereld, dat is ook niet verkeerd natuurlijk.”

Nieuwe functie

Bovendien diende zich opnieuw een mogelijkheid aan voor Rik. “In het buitenland werk je met een klein team waarmee je verantwoordelijk bent voor mechanisatie, elektriciteit én programmeren. Daardoor kreeg ik af en toe een laptop in mijn handen geduwd met de vraag of programmeren niet iets voor mij was. Omdat ik dat steeds leuker begon te vinden, heb ik begin dit jaar de overstap gemaakt van monteur naar programmeur. En dat bevalt heel goed.” Ook in zijn nieuwe functie komt Rik veel in het buitenland, waarbij hij zich vooral bezighoudt met projecten gericht op intern transport, maar ook bij sommige kassenbouwprojecten is hij betrokken. “Ik heb vanuit mijn studie altijd wel in mijn achterhoofd gehad om ooit te gaan programmeren, maar dat ik die ambitie nu al kan verwezenlijken, had ik niet verwacht. Bij Bosman Van Zaal krijgen jonge mensen de vrijheid om zichzelf te ontwikkelen en als je zelf nieuwsgierig bent en ervoor gaat, leer je veel sneller en kun je ook eerder dit soort stappen in je carrière maken.”

Uitdagende stage

Dat de tuinbouw bij veel studenten Mechatronica niet op de radar staat, herkent Rik wel, maar hij vindt het ook jammer. “Een bedrijf als Bosman Van Zaal doet niet onder voor een groot bedrijf in de auto-industrie en de kansen om te groeien zijn in de tuinbouw misschien nog wel groter door de uitdagingen op gebied van voeding. Dus ik zou jonge mensen zeker adviseren om de tuinbouw een kans te geven. Maar ga vooral op zoek naar een stage waarbij je echt wordt uitgedaagd, daar leer je het meeste van en dan kan het zomaar heel hard gaan met je carrière.”