“Je mag elke dag met heel duur speelgoed spelen”

Toen Tom 14 jaar geleden het gebouw binnenstapte als stagiair monteur had hij nooit kunnen bedenken dat hij zou doorgroeien tot programmeur. En niet alleen dat, hij vliegt de hele wereld over om aan diverse projecten te werken en met ‘heel duur speelgoed te spelen’. Van de Chinese muur tot de westkust van Australië, hij is er allemaal dankzij zijn werk geweest. Benieuwd naar zijn carrièreswitch en ervaringen bij Bosman Van Zaal? Je leest het hier.

Hoe was het om hier op zo’n jonge leeftijd stage te lopen?

Ontzettend leuk. Ik was zelf heel enthousiast en vond het werk heel leuk. Als stagiair kreeg ik al direct veel vrijheid. Zelf klusjes oppakken, zelf met de auto weg. Dat vond ik prachtig. Je wordt hier echt vrijgelaten en je krijgt direct verantwoordelijkheid. Daar leer je heel snel van. En natuurlijk sprak het internationale aspect mij ook aan. Toen ik net een vaste functie had, kreeg ik al het aanbod of ik naar Australië wilde gaan. Mijn reactie? ‘Ja is goed’. Dat is natuurlijk te gek als 20-jarige.

En hoe maakte je vervolgens de carrièreswitch naar programmeur?

Ik vond programmeren altijd interessant, maar had geen idee dat ik deze kant op zou willen én kunnen. Na een aantal jaar miste ik wat meer uitdaging in m’n werk. Als je iets al 5 jaar doet, wordt het routine. Al mijn collega’s vond ik super leuk, het bedrijf ook, maar ik miste extra uitdaging. Ik heb dit toen aangegeven aan mijn leidinggevende en die wees mij op de vacature van programmeur.

Toen dacht je: dit is iets voor mij?

Ik was altijd wel al handig met computers, maar moest echt nog volledig leren programmeren. M’n werkervaring als monteur hielp gelukkig wel, hierdoor kende ik alle systemen al goed en wist ik ook precies wat er moest gebeuren en wanneer. Ik moest mijn kennis alleen leren omzetten naar programmeren en daar had ik wel interesse in. Door een cursus te volgen en een company training te krijgen is dit ook echt gelukt. Ik kwam in een team terecht met één aanspreekpunt voor mij alleen. Heel fijn, want die nam mij echt aan de hand mee.

Was je direct enthousiast over je nieuwe werkzaamheden?

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst 8 uur op een stoel moest zitten. Als elektromonteur ben je natuurlijk de hele dag fysiek bezig. Nu moest ik opeens hele dagen op kantoor doorbrengen. Dat was toch echt wel een paar weken wennen, want ik had moeite met stil zitten. Maar tegelijkertijd weet ik van mezelf: als ik merk dat ik beter word in iets, word ik er ook steeds enthousiaster over. En dat gebeurde.

Wat maakt programmeren bij Bosman Van Zaal voor jou zo leuk?

Allereerst de techniek. Ik ben gek op techniek en je loopt hier eigenlijk de hele dag met heel duur speelgoed te spelen. Hoe tof is dat? Daarnaast is ook de afwisselingen, vrijheid en verantwoordelijkheid heel fijn. Je bent echt de baas over je eigen projecten, waarbij je ook het klantcontact regelt. En het feit dat je vanaf de kick-off betrokken bent bij projecten vind ik persoonlijk erg leuk. Je weet precies wat er speelt en kan alles van A tot Z regelen, dat geeft veel voldoening.

Heb je het reizen nu eigenlijk op moeten geven?

Gelukkig niet! Het is niet alleen maar dag in dag uit achter de computer zitten. Als programmeur moet je soms ook op locatie dingen regelen en dus naar het buitenland. Wij zijn een projectorganisatie dus alles wordt ingepland. In de projectplanning zijn wij alleen wel het eindstation, dus als ergens daarvoor iets fout gaat, loopt er vaak vertraging op. Hierdoor weet je soms: ik moet over 2 maanden naar het buitenland. Maar soms is dat opeens over een paar weken al. Voor de een is dat lastig, voor de ander een groot avontuur.

Hoe ziet zo’n opdracht in het buitenland er precies uit?

De tickets, het hotel en huurauto worden allemaal voor je geregeld. Samen met je collega’s ga je vervolgens op reis voor een periode van 2 of 3 weken. Ik moet zeggen dat hierbij alles echt super goed geregeld is. Alle overuren worden uitbetaald en je krijg nog een extra nachtvergoeding van 84 euro per nacht. Hier kan je dus lekker van uiteten of een leuke activiteit doen op je vrije dag.

“Dankzij dit werk heb ik de Chinese muur beklommen, de hele westkust van Australië gezien, maar ook de Grand Canyon, Moskou en Brazilië. Echt mooie ervaringen!”

Wat zou je tegen een toekomstige collega programmeur willen zeggen?

Het is echt een mooie club met veel doorgroeimogelijkheden en kansen om internationaal aan de slag te gaan. Zorg wel dat je geen 9-5 mentaliteit hebt, flexibel en stressbestendig zijn is ook wel een must als programmeur. De dagen kunnen echt heel anders lopen dan je in gedachten had. Soms zit iets tegen en zit je tot vrijdagmiddag 19:00 aan een klus. Dat hoort er wel bij. Maar het is nooit saai, heel uitdagend en te gek werk als je van techniek houdt.

Wat maakt Bosman Van Zaal voor jou zo’n leuke werkgever?

Het team is heel leuk en ook de vrijheid vind ik zelf erg belangrijk en fijn. Het voelt hier als een veilige haven, waar iedereen geaccepteerd wordt en serieus genomen. De mate van verantwoordelijkheid die je krijgt is heel goed. Je mag altijd meedenken hoe dingen anders kunnen of hoe we bepaalde producten beter kunnen maken. Je hebt hier echt wel een zeggenschap. Natuurlijk is het reizen voor mij ook een groot pluspunt.

En ondanks dat het zo’n grote organisatie is, leer je mensen wel snel kennen. Je werkt uiteraard niet met iedereen samen, maar door bepaalde activiteiten en het werkcafé enzo, leg je heel snel contacten.